Hoogeveen/ Ter Apel/ Wezep
085-4013479
info@prefatix.nl

3 Verschillende soorten warmtepompen

Duurzaam wonen voor iedereen!

Alle soorten warmtepompen werken met hetzelfde principe; warmte-energie opvangen, ‘bundelen’ en dan gebruiken zoals dat gewenst is, bijvoorbeeld het verwarmen van water. Dit basis principe heeft u kunnen lezen op de pagina “wat is een warmtepomp?

Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen;

– Grond warmtepomp
– Lucht/ lucht warmtepomp
– Lucht/ water warmtepomp

De grond warmtepomp haalt zijn energie uit de grond, daarvoor moet wel eerst een put geslagen worden met buizen die 80 tot 200 meter diep gaan!
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de grond.
+ Zeer hoog rendement.

Nadelen:
– Als meerdere mensen in uw buurt hetzelfde idee hebben dan werkt dit systeem niet meer goed, omdat de buizen dan in dezelfde bron gaan zitten.
– Het is bijzonder kostbaar om deze bron ‘te slaan’.

De lucht/ lucht warmtepomp haalt zijn warmte gewoon uit de lucht, net als een airco systeem. Hij is in staat om deze warmte van buiten (met een lage temperatuur) te bundelen waardoor de temperatuur hoger wordt en de ruimte in geblazen kan worden. Deze warmtepomp voorziet in warme lucht en niet in warm water, voor in een huis-situatie minder praktisch.
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de lucht.
+ Voordelige manier om ruimtes te verwarmen en is ’s zomers vaak te gebruiken als airco, en dus om te koelen.
+ Uw buren kunnen gerust ook deze warmtepomp gebruiken zonder dat u elkaar hindert.

Nadeel:
– Verwarmt geen water en kan dus geen warm water leveren om bijvoorbeeld te douchen. En is daarmee minder geschikt voor woningen, maar bijvoorbeeld wel voor winkels en kantoorpanden, waar water uit de kraan vaak met een elektrische boiler wordt verwarmt.

De lucht/ water warmtepomp haalt net als de lucht/ lucht warmtepomp zijn warmte uit de lucht. Hij blaast echter geen warme lucht de ruimte in, maar verwarmt water. Met dit water kunt u uw radiatoren of vloerverwarming verwarmen en dus uw woning verwarmen. Daarnaast is deze warmtepomp ideaal voor warm water voor bijvoorbeeld douch water.
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de lucht.
+ Zeer efficiënt om uw woning te voorzien van warm water.
+ Zeer efficiënt om uw woning te verwarmen.
+ Uw buren kunnen gerust ook deze warmtepomp gebruiken zonder dat u elkaar hindert.

Nadeel:
– Het hoge rendement wordt behaald met relatief “lage temperaturen” voor uw radiatoren. In sommige gevallen zult u uw “ouderwetse radiatoren” moeten vervangen door zogenaamde convectoren om het gewenste rendement te halen.