fbpx

Serieel of Parallel?

De klassieke methode voor het aansluiten van zonnepanelen is Serieel, de zonnepanelen worden dan aangesloten op vergelijkbare wijze als een kerstboomverlichting, gaat er één lampje stuk dan werkt de rest ook niet meer.

Bij seriële aansluiting is de zwakste schakel dus bepalend voor uw rendement.

Indien u kiest voor een parallelle aansluiting zal ieder zonnepaneel de beste prestaties leveren, uw totale rendement wordt dus hoger.

Zie de afbeelding hieronder:

Serieel_VS_Parallel

Als u kiest voor een parallelle aansluiting, kiest u voor het systeem van het merk SolarEdge, hieronder 5 redenen/voordelen om hiervoor te kiezen:

1) Langere levensduur omvormer
2) Voorkomt 6 tot 16% opbrengstverlies
3) Flexibel ten opzichte van een string- omvormer
4) Opbrengst van ieder afzonderlijk zonnepaneel uit te lezen
5) Veiliger systeem

 1) Langere levensduur omvormer
Het vervangen van de omvormer dient meegerekend te worden in de berekening van uw rendement op een investering in zonnepanelen. Deze kosten moet u immers nog maken om te kunnen blijven genieten van uw zonnepanelen.

Serie- omvormers: 2 keer vervangen en 25% kans op een defect tussen de 5 en 10 jaar
String- omvormers, gaan gemiddeld 8-12 jaar mee. Dit komt omdat bepaalde onderdelen slijten en niet langer mee kunnen gaan (condensatoren). String- omvormers dienen doorgaans 2 keer vervangen te worden op de levensduur van uw zonnepanelen.

SolarEdge: slechts 1 keer vervangen dankzij samenwerking met optimizers
De omvormer van SolarEdge gaat 12-20 jaar mee. De optimizers leveren een constante spanning van 350 of 750 Volt (afhankelijk van het type omvormer, bij enkel fase is dat 350V en bij 3 fasen is dat 750V) aan bij de omvormer. De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd en gaat langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

2) Voorkom 6-16% opbrengstverlies
Wist u dat u met een stringomvormer altijd minimaal 6% opbrengst verliest? SolarEdge voorkomt minimaal 6% opbrengstverliest als er geen schaduw is, tot 16% bij normale schaduw en 25% bij extreme schaduwval.

De opbrengst met SolarEdge (parallel geschakeld) in Kwh is hoger dan wanneer u een serie geschakeld systeem neemt.

Waarom geen opbrengstverlies met SolarEdge?
Normaal gesproken worden alle zonnepanelen in serie geschakeld en op een stringomvormer aangesloten met 1 of 2 MPP trackers (regelaars). Een groep in serie geschakelde zonnepanelen (string) kunt u vergelijken met een tuinslang. Een zonnepaneel dat minder goed presteert geeft hetzelfde effect als wanneer u met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt minder water uit. Het zwakste zonnepaneel bepaalt dus de totale opbrengst uit alle zonnepanelen.

Zo kunt u het verschil tussen regeling op string- en moduleniveau ook zien:

Oorzaken van het tuinslang effect
Het tuinslang effect zal optreden als er een verschil ontstaat tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 1: Schaduwval
Het effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een klein streepje schaduw kan al tot tientallen procenten verlies leiden. In de praktijk zien we verliezen vanaf 10% tot 25% opbrengstverlies op jaarbasis bij schaduwval.

Oorzaak 2: Opwarming
Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden gaan ze 0,5% vermogen verliezen per graad Celsius. In de zomer kunnen zonnepanelen warmer dan 60 graden worden en tot 20% vermogen verliezen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er temperatuurverschillen ontstaan. De warmste panelen remmen de rest af.

Oorzaak 3: Degradatie
Het vermogen dat zonnepanelen geven loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de verschillen groter.

Oorzaak 4: Vermogenstolerantie
Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie voor het vermogen. Als u een zonnepaneel van 250 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 250 Wp tot 255 Wp. Vanaf de fabriek is er al ongeveer 3% verschil tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 5: Weersverandering
Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven.

Met SolarEdge geen tuinslangeffect
Doordat Solar Edge met een optimizer per zonnepaneel werkt heeft u geen last van het tuinslangeffect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag, dankzij het toepassen van een optimizer per zonnepaneel.

Tel de zon: 14,62% meer opbrengst met SolarEdge op een schaduwvrij dak
De Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom deden onlangs onderzoek naar de kwaliteit en opbrengst van zonnepanelen. De uitkomsten van het onderzoek werden 24 mei 2014 bekend gemaakt in Kassa. Bekijk de uitzending hier 

3) Flexibel systeem

Kleiner aantal panelen per dakvlak mogelijk
Met een string- omvormer moet u minimaal 5 tot 6 panelen plaatsen op dezelfde windrichting en onder dezelfde hoek. Met Solar Edge mag ieder zonnepaneel onder een andere hoek of op een andere richting geplaatst worden.

Eenvoudig uitbreiden
Een string- omvormer dient uitgekozen te worden op het aantal panelen. Bij een uitbreiding is meestal een nieuwe omvormer nodig. Bij SolarEdge kunt u relatief goedkoop een grotere omvormer plaatsen, om later eenvoudig te kunnen uitbreiden.

Verschillende panelen bruikbaar
Met een string- omvormer dienen alle panelen van hetzelfde merk en type te zijn. Dit kan problemen opleveren als u na enkele jaren een paneel moet vervangen, omdat het paneel dan niet meer verkrijgbaar is. Met Solar Edge kunt u verschillende soorten zonnepanelen door elkaar gebruiken.

4) Gratis opbrengstbewaking van ieder afzonderlijk zonnepaneel
Als u een SolarEdge systeem aanschaft en door ons laat installeren, sluiten wij de omvormer standaard aan op uw modem (bekabeld of draadloos). Via internet krijgen wij toegang tot uw omvormer. Wij maken kosteloos een portal voor u aan, waarin u zelf kunt zien wat de opbrengst van ieder afzonderlijk zonnepaneel is.

Daarnaast kunt u ook de totale opbrengst per periode bekijken. De slimme software van Solar Edge geeft tijdig een signaal als uw systeem niet goed functioneert. Als u zelf installeert, dan maken wij de portal ook voor u aan, nadat u de omvormer op uw modem heeft aangesloten.

5) Veiliger systeem
Een zonnepaneel geeft ongeveer 37 Volt gelijkspanning. Als we 10 zonnepanelen in serie aansluiten staat er 10 x 37 Volt = 370 Volt op de kabels. Deze spanning is met geen mogelijkheid van de kabels af te krijgen, zolang de zonnepanelen doorgekoppeld zijn. Zelfs als de stroom binnen wordt uitgeschakeld, blijft er 370 Volt op de gelijkstroomkabels staan. Dit kan gevaar opleveren bij brand en bij werkzaamheden aan de installatie. Bij brand kan de brandweer bijvoorbeeld niet blussen.

De Solar Edge optimizers zorgen ervoor dat er slechts 1 Volt per paneel op de string komt te staan bij storingen. De optimizers controleren eerst of de installatie helemaal veilig is en schakelen de panelen daarna pas in. Bij een storing brengen ze de spanning direct terug naar 1 Volt.

Vlamboogdetectie
De SolarEdge optimizers zijn uitgerust met vlamboogdetectie. Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit. Onderstaande video demonstreert wat er gebeurt met SolarEdge en zonder SolarEdge.

Hogere verzekeringspremie in de toekomst voorkomen?
Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, trekken zonnepanelen ook steeds meer de aandacht van verzekeraars. In landen waar zonnepanelen al heel populair zijn moeten zonnepanelen- eigenaren vaak meer premie voor de brandverzekering betalen als ze een string- omvormer gebruiken.

Het risico op brand is groter en als er brand uitbreekt kan de brandweer niet blussen. In deze landen zijn SolarEdge en micro omvormers extra populair, omdat je niet alleen op energie bespaart, maar ook op de verzekeringspremie. Ook zijn er landen waar men bij de brandweer moet melden wat voor type installatie er ligt, zodat de brandweer weet of ze kunnen blussen of niet.

Op dit moment hoeft u nog geen extra premie te betalen als u zonnepanelen met een string- omvormer gebruikt. Het is echter wel waarschijnlijk dat er in de toekomst aanvullende regelgeving komt. Met SolarEdge bent u hier goed op voorbereid.

Translate »
Call Now Button