fbpx

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen zijn er in verschillende types, wij werken met de zogenaamde Lucht/water warmtepomp, hieronder leggen wij uit hoe dat werkt. (wilt u meer informatie over de andere systemen? Klik dan hier voor uitleg en vergelijking van de drie systemen.

Een warmtepomp is een apparaat dat dankbaar gebruik maakt van enkele natuurkundige principes. Om het voor iedereen begrijpelijk te laten zijn eerst een stukje uitleg in ‘eenvoudige taal’, daarna meer natuurkundig.

U heeft al jaren een warmtepomp in huis, waarschijnlijk zelfs meerdere! Uw koelkast en uw vriezer zijn ook warmtepompen, deze halen “warmte” uit het apparaat, zodat de levensmiddelen koud bewaard blijven. Aan de achterkant zit vaak een rooster (of soms in de wanden weg gewerkt), daar geeft dit apparaat die warmte weer af. Een warmtepomp zoals wij die toepassen werkt dus in feite precies andersom dan uw koelkast of vriezer.

Nu eerst een paar natuurkundige principes;
– Onder lage druk heeft een vloeistof een laag kookpunt, onder hoge druk heeft dit een hoog kookpunt. Een snelkookpan maakt gebruik van dit principe; doordat de deksel de pan volledig afsluit, wordt de druk in de pan hoger, waardoor het kookpunt van water hoger wordt en uw aardappels dus sneller gaar zijn.
– Om een vloeistof te laten ‘koken’ (= te laten verdampen) is warmte-energie nodig (dus warmte), om het vervolgens weer te laten condenseren wordt deze warmte-energie weer afgegeven.

Een warmtepomp werkt met een ‘koudemiddel’ die warmte opneemt door het te laten ‘verdampen’, dus onder lage druk. Dit gebeurt in de buiten-unit, hier neemt het koude middel warmte op. Vervolgens wordt dit koudemiddel naar binnen gepompt (er wordt dus warmte rond gepompt, vandaar de naam ‘warmtepomp’), eenmaal binnen aangekomen wordt dit koudemiddel weer onder druk gezet waardoor het condenseert en de warmte-energie moet afgeven. Als je deze handeling in vat met water laat plaatsvinden wordt de warmte dus afgegeven aan het water en voila; u heeft warm water!

Hieronder een voorstelling van de werking van een lucht/water warmtepomp:

warmtepomp

Hoe kan het dat een warmtepomp ook werkt als het buiten vriest?
Onze warmtepompen werken nog goed bij -25 graden! Deze vraag krijgen wij erg vaak en is ook een erg logische gedachte, om hierop antwoord te kunnen geven moet ik er weer een natuurkundig principe bij halen.

Wellicht weet u nog van vroeger in de natuurkunde les dat het absolute nulpunt -273 graden Celsius is, dit wordt ook wel 0 Kelvin genoemd. Zoals ik eerder aan gaf is warmte een vorm van energie, wanneer dat absolute nulpunt is bereikt is er helemaal géén energie meer in de lucht.

Nu is het zo dat -25 graden voor ons bijzonder koud is, maar als u dit nu eens vergelijkt met het absolute nulpunt? Van -273 graden naar -25 graden, zit er nog voor bijna 250 graden warmte in de lucht! Met andere woorden, dit apparaat kan met gemak nog warmte uit de lucht halen, dus ook al vriest het flink en gaan we met z’n allen het ijs op voor een volgende elf-steden-tocht… uw woning blijft warm en u kunt zich na het schaatsen opwarmen onder een lekkere warme douche!

Translate »
Call Now Button