Voordat er zonnepanelen aangeschaft worden, zijn er altijd een paar dingen die u als klant helder moet hebben. Hieronder de veel gestelde vragen over zonnepanelen met bijbehorend antwoord. Het zijn eigenlijk niet altijd de vragen die klanten stellen, maar wel de antwoorden die u moet weten.
1) Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Voor het plaatsen van zonnepanelen is het goed om te weten wat de oppervlakte van uw dak is. Meet de hoogte en breedte uit van uw dak en bekijk waar (schaduw)objecten zich bevinden. Teken uw dak op schaal uit. Hierop kan er een legplan bedacht worden.
Er kan gekozen worden voor verticale- (portrait) of horizontale (landscape) ligging van de zonnepanelen, net hoe breed het dak is of waar de (schaduw)objecten zich bevinden op het dak.
Zonnepanelen worden niet geplaatst direct naast een schoorsteen of dakkapel, houd hier rekening met 50 tm 100 cm afstand. Ook direct naast een dakrand, goot of nok worden er liever geen zonnepanelen geplaatst. Houd hier rekening met 20 cm vrije ruimte.
Het maakt het lastiger dat sommige panelen andere afmetingen hebben. Houd rekening met 1,65 x 1 meter.
2) Wat moet ik doen met schaduw?
Schaduw kan de oorzaak zijn van een lagere opbrengst dan verwacht. Denk aan een boom, dakkapel of schoorsteen die schaduw geeft op uw zonnepanelen. Als de zonnepanelen in serie zijn aangesloten is het net kerstboomverlichting. De zwakste schakel zorgt ervoor dat de rest ook niet optimaal kan presteren. Als een zonnepaneel slechts 80% opbrengst door de schoorsteen, zal de rest ook 80% leveren, ondanks dat die wel in de volle zon liggen.
Wij raden dan ook aan op parallel aan te sluiten met de power optimizers van SolarEdge (geschikt vanaf 6 zonnepanelen). Hierbij krijgt elk zonnepaneel een optimizer en werkt elk zonnepaneel afzonderlijk en kan het zo maximaal leveren.
3) Is de meterkast nog up to date?
Helaas zien wij te vaak meterkasten die goed lijken te werken maar toch erg gevaarlijk zijn aangesloten. Of de meterkast nog goed is, is juist niet een van de veel gestelde vragen over zonnepanelen. Toch is dit erg belangrijk. Juist omdat het zo vaak vergeten wordt. Laat dit gerust controleren door onze specialisten. Bij een nieuwe zonnepanelen installatie is het onder andere belangrijk om een energiemeter te hebben die kan terugleveren. Heeft u dit niet? Dan kunt u een nieuwe (slimme) energiemeter aanvragen bij uw netbeheerder. Vaak wordt deze zonder kosten geplaatst.
Hieronder treft u de soorten energiemeters aan die in Nederland het meeste voorkomen. Per energiemeter is aangegeven of deze geschikt is voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen.
Digitale meter met terugleverregistratie – Deze meter is het meest geschikt. De meter registreert hoeveel er aan het net wordt teruggeleverd. Wederom is het belangrijk niet te vergeten de teruglevering te melden aan de netbeheerder.
Ferrarismeter – Dit is de meest gebruikte soort meter. Deze meter is veelal geschikt. Controleer wel of de meter terugdraait. Neem anders contact op met uw netbeheerder.
Analoge of digitale meter zonder draaischijf – Deze meters is niet geschikt. Neem contact op met uw netbeheerder om uw meter te vervangen.
4) Waar komt de omvormer te hangen?
Een omvormer? Wellicht heeft u nog nooit iets over een omvormer gehoord. De omvormer is een essentieel onderdeel van de zonnepanelen installatie; het is de schakel tussen de zonnepanelen en de meterkast. Vaak zien we deze terug op zolder. Dan gaat de bekabeling verder naar de meterkast. Bespreek met de installateur waar de omvormer komt te hangen en hoe de kabels naar de meterkast toe kunnen.
Belangrijk is dat de omvormer in een goed geventileerde ruimte komt te hangen. Hoe beter de omvormer kan koelen, hoe hoger het rendement zal zijn en hoe langer de omvormer mee kan. Een omvormer gaat zo’n 8 tot 12 jaar mee. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar meer. De omvormer zal dus 1x vervangen moeten worden in de levensduur van uw zonnepanelen.
5) Hoe worden de zonnepanelen op het dak gemonteerd?
Om de zonnepanelen op het dak te monteren wordt er gebruik gemaakt van montagemateriaal waar de zonnepanelen aan vastgemaakt kunnen worden. Voor de verschillende soorten daken, kennen wij ook verschillende soorten montagematerialen;
Plat dak/ veld: Er wordt een opstelling gemaakt dat de zonnepanelen schuin geplaatst kunnen worden. Dit platdaksysteem. Hiervoor gebruiken wij verschillende merken, net wat het meest geschikt is voor het dak. Uiteindelijk wordt het geheel verstevigd met tegels, de ballast.
Golfplaten: Golfplaten dak is lastiger omdat niet overal te schroeven is. Schletter biedt hierin de oplossing. Met stokschroven worden de stelling aan het dak vastgemaakt en hierop komen de zonnepanelen.
Schuin dak met dakpannen: Hiervoor gebruiken wij een geschroefd systeem wat vastgeschroefd wordt aan het dak. Let er op dat bij de dag van installatie u extra dakpannen klaar legt. Het kan voorkomen dat er toch een dakpan sneuvelt.
6) Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen?
Er is de keuze voor zwarte of blauwe zonnepanelen. Deze kleurkeuze is vaak het enige wat mensen weten over zonnepanelen. Het verschil zit voornamelijk in de prijs. Zwart is een wat duurder zonnepaneel. Zwart valt ook minder op dan blauw met een aluminium lijst. Bij zwart is er ook nog de keuze voor een zwart onderstel.
Wij raden aan om bij de keuze wel zonnepaneel vooral te letten op het Wp (WattPiek) van de zonnepanelen en de bijbehorende prijzen. Zo zie je echt wat een zonnepaneel kan opleveren. Zie punt 7.
7) Wat levert het mij op?
Een van de veel gestelde vragen over zonnepanelen is zeker wat het op gaat leveren. Wij kunnen niet zeggen hoe vaak de zon gaat schijnen. Toch houden wij met zonnepanelen wel een aantal waardes aan die onderzocht en berekend zijn.
Bij zonnepanelen wordt vaak het Wp vermeld. Wattpiek (Wp) is het getal waarmee wordt aangegeven hoeveel stroom een zonnepaneel aan kan. 1 Wp staat in Nederland niet gelijk aan 1 kWh. De opbrengt hangt af van het dak, de richting van de zonnestralen en verschillende andere omgevingsfactoren. In Nederland zal er gemiddeld voor 1 Wattpiek 0,88kWh per jaar opgebracht worden. Reken maar uit; een zonnepaneel van 270Wp kan daarmee in Nederland ongeveer 0,88 kWh * 270 Wp = 238 kWh per jaar opleveren.
Weet u dan wat uw jaarverbruik is? Dan is het makkelijk rekenen hoeveel panelen er nodig zijn om uw jaarverbruik te dekken. Stel u verbruikt 3000 kWh per jaar (gemiddeld gezin). 3000 / 0,88 = 3409 Wp. Dan zouden 11 zonnepanelen van 310Wp een hele uitkomst zijn!
In de offerte van Prefatix zal er voor u duidelijk komen te staan wat uw besparing is. Dit is inclusief afschrijving en degradatie van de zonnepanelen en het vervangen van de omvormer. Toch blijkt het rendement van deze investering gauw 4 tot 6%. Ook heeft u de investering na 6 a 7 jaar er al uit.
Met de app van SolarEdge is goed bij te houden hoeveel de zonnepanelen opleveren. Zo ziet u per dag/week/maand hoeveel u al heeft bespaard. Op deze manier kunt u het rendement ten alle tijden in de gaten houden. Ook Prefatix zal dankzij deze app een seintje krijgen als er misschien iets niet goed loopt met uw installatie.
8) Hoe werkt het salderen van stroom?
Salderen van stroom is het terugleveren van stroom aan het net. ’s Nachts en in de winter verbruikt men vaak meer dan dat de zonnepanelen opleveren. En in de zomer wekt u meer op dan u verbruikt. Wat de zonnepanelen dan overdag extra opleveren, wordt teruggeleverd aan het net. Als er momenten zijn dat er meer stroom wordt afgenomen dan de zonnepanelen opleveren, mag dit kosteloos weer opgenomen worden. De afname en teruglevering wordt door het net met elkaar verrekend. Dat is goed geregeld!
Wij raden niet aan om voor een installatie te gaan met meer capaciteit dan wat uw verbruik is. Het teveel opgewekte stroom levert namelijk weinig per kWh op.
Meldt de zonnepanelen installatie aan bij de netbeheerder. Bij installatie regelt de installateur dit. De regel van de netbeheerder is dat dit binnen 1 maand gedaan moet worden. U kunt dit zelf regelen via energieleveren.nl
Zie ook punt 3 (meterkast up to date) om te lezen welk type meter u in de meterkast moet hebben voor het terugleveren.
9) Hoe financier ik mijn zonnepanelen?
Allereerst kan er op de zonnepanelen de BTW teruggevraagd worden. Dit scheelt al aardig in de kosten. Deze BTW- teruggaveservice kan Prefatix voor u verzorgen.
Bij de veel gestelde vragen over zonnepanelen, merken wij op dat klanten weer willen weten over andere mogelijkheden van financieren van de zonnepanelen. Vooral zakelijk kunnen bijvoorbeeld subsidies erg interessant zijn. Een landelijke subsidieregeling (prive) is er niet meer voor zonnepanelen. Er zijn nog wel subsidies andere duurzame producten, denk aan warmtepompen, warmtepompboilers en palletkachels.
Wel zijn er lokale subsidies of initiatieven. Vraag hiernaar bij uw gemeente. Wij zien veel klanten bij hun eigen gemeente vragen naar de duurzaamheidslening. Dit zijn leningen tegen voordelige rentetarieven. Kijk voor Hoogeveen op: https://www.hoogeveen.nl/Wonen_en_Leven/Wonen/Leningen/Duurzaamheidslening
10) Hoe houd ik het rendement hoog?
Met hoe vaak het regent in Nederland, zou je denken dat zonnepanelen een ‘zelfreinigend systeem’ zijn. Toch blijft er vaak wat vuil op liggen. De buitenkant is een laag glas en die kan toch wat vuil vasthouden waardoor er rendement verlies gaat ontstaan. Zie het maar als uw eigen auto. Ook al regent het vaak en staat hij stil, uiteindelijk is de auto toch best vies.
Bij deze veel gestelde vragen over zonnepanelen raden wij aan om ongeveer 3 keer per jaar de zonnepanelen te controleren op vuiligheid. In april (net voor de zonnigste periode) is de beste tijd om de zonnepanelen eens goed schoon te maken. Gebruik warm water, een spons (of een uitschuifbare telescoopwisser met tuinslang) en speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Vaak zitten er op zonnepanelen ook een speciale laag, bij schuurmiddel of gewone allesreiniger kan deze aangetast worden.
Als het dak lastig te betreden is, raden wij aan om het belangrijkste vuil met de tuinslang er af te spuiten. Gebruik regenwater als het water uit de kraan te hard is. Neem geen onnodige risico’s! Lukt dit niet zelf, vraag uw installateur.
Aanvraag advies
Zit uw vraag niet tussen deze veel gestelde vragen over zonnepanelen? veel gestelde vragen over zonnepanelenveel gestelde vragen over zonnepanelen? Omdat elk huis anders is, raden wij aan om een specialist met u mee te laten kijken. Maak een afspraak zodat veel gestelde vragen over zonnepanelenPrefatix uw vragen kan beantwoorden en een passende offerte bij u neer kan leggen.