fbpx

5 budgettips om energie te besparen

Besparen op de energierekening kan ook zonder grote investeringen. Met een klein budget helpen deze budgettips om energie te besparen! Weinig geld uitgegeven en toch geld besparen!

1 Voorkom sluipstroom

Ook al staan er veel apparaten ’s nachts niet aan, toch gebruiken ze stroom. Vooral oudere apparatuur kan veel verbruiken als ze op stand-by staan. Zet zo veel mogelijk apparatuur helemaal uit of zet er voor de nacht een tijdklokje tussen. Denk ook aan laders voor de telefoon. Het lijkt niet veel die sluipstroom, waarom dus al die moeite? Maar doe dit toch! Het is ook weinig moeite om 1x een tijdklokje in te stellen voor de stekkerdoos waar de mobieltjes worden opgeladen. Nachts aan, dan de volgende ochtend weer uit.

2 Vervang lampen

Groeilampen en halogeen lampen zijn stiekem beste stroomvreters. Een ledlamp is al gauw 85% zuiniger dan een gloeilamp. Let er ook op dat lampen in de gang of overloop niet onnodig blijven branden. Doe het licht uit als u de ruimte verlaat, ook al is het maar voor even. Maak daarnaast optimaal gebruik van daglicht. Dan hoeven de lampen ook minder vaak aan.

3 Verwarming en isoleren

Verwarming is een dure op de rekening, vooral in de wintermaanden. Daarom wat budgettips om energie te besparen op het gebied van verwarming. Veel huishoudens hebben al een slimme thermostaat. Stel deze zo in dat de verwarming niet aanslaat als u niet thuis bent. Daarnaast scheelt een graad lager zetten ook al gauw 60 euro per jaar. Het is het beste om ’s nachts op 15 graden te zetten. Veel lager kost het weer verwarmen te veel moeite en duurt lang.

Denk ook om uw cv-ketel. Een goed onderhouden cv-ketel zorgt voor minder energieverbruik en kan langer mee.

Als laatste is het een klein klusje om tochtende kieren en deuren met een tochtstrip dicht te maken. Denk ook aan isolatie achter de radiatoren. Dit kost weinig en levert je veel comfort en geld op!

4 Wees zuinig met warm water

Gebruik bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Zo bespaart u op warm water.

Water koken voor thee is vaak even een uitschieter in het verbruik. Verwarm daarom niet meer water dan nodig. Of gebruik een thermoskan! Zo hoeft de waterkoker minder vaak aan en hoeft deze zo min mogelijk extra te verwarmen.

5 Tips voor de koelkast

Kijk bij aanschaf van uw apparatuur altijd naar het energielabel. Dat kan helpen om een energiezuinige keuze te maken. Een vriezer en koelkast zijn grote stroomgebruikers in het huishouden. Als deze apparatuur op een koele plaats gezet wordt, hoeven ze minder hard te werken. Weer een besparing! Warmt u vaak dingen op direct vanuit de vriezer in de magnetron? Haal dit eens ’s ochtends er vast uit en laat het in de koelkast ontdooien. De kou die vrijkomt wordt dan gebruikt voor de koeling.  

Deel dit bericht...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Call Now Button