fbpx

Verlies in de opbrengst van de zonnepanelen

Een installatie kan minder kWh opbrengen dan u verwacht had. Wat zijn hiervan de oorzaken en wat kunt u doen? U wilt maximale opbrengsten van uw installatie. Wij leggen u uit waardoor er verlies kan optreden. Daarnaast laten wij u zien wat het merk SolarEdge doet op zo veel mogelijk verlies in de opbrengst van de zonnepanelen te voorkomen.

Verlies in de opbrengst van de zonnepanelen

Mismatch door producttoleranties
Vanuit de fabriek kan het gegarandeerde uitgangsvermogen van panelen sterk verschillen. Een standaardafwijking van ca. 3% kan al voor een energieverlies van ca. 2% zorgen

Vervuiling, schaduw & bladeren
Vervuiling van panelen door aanslag, vogeluitwerpselen of sneeuw zorgt voor mismatch tussen de panelen en strings. Hoewel er tijdens het ontwerp van de installatie misschien geen obstakels waren, kan er gedurende de levensduur van een PV-systeem een boom groeien of een constructie neergezet worden waardoor ongelijkmatige beschaduwing op de panelen ontstaat.

Ongelijkmatige paneelveroudering
Elk zonnepaneel veroudert anders; dit zorgt voor verouderingsmismatch. Hierdoor kunnen de prestaties in 20 jaar tijd tot 20% afnemen.

SolarEdge en opbrengstverlies

Normaal gesproken worden alle zonnepanelen in serie geschakeld en op een stringomvormer aangesloten met 1 of 2 MPP trackers (regelaars). Een groep in serie geschakelde zonnepanelen (string) kunt u vergelijken met een tuinslang. Een zonnepaneel dat minder goed presteert geeft hetzelfde effect als wanneer u met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt minder water uit. Het zwakste zonnepaneel bepaalt dus de totale opbrengst uit alle zonnepanelen.

SolarEdge biedt hiervoor oplossingen door de zonnepanelen parallel aan te sluiten met elk een optimizer. Zo heeft het systeem geen last van ‘de zwakste schakel’. Elk zonnepaneel kan afzonderlijk het maximale presteren. Ook is er bij te houden welk zonnepaneel het minste produceert. Hierdoor kunt u snel zien wat de oorzaak is van de mindere prestatie.

Oorzaken van het tuinslang effect
Het tuinslang effect zal optreden als er een verschil ontstaat tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 1: Schaduwval
Het effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een klein streepje schaduw kan al tot tientallen procenten verlies leiden. In de praktijk zien we verliezen vanaf 10% tot 25% opbrengstverlies op jaarbasis bij schaduwval.

Oorzaak 2: Opwarming
Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden gaan ze 0,5% vermogen verliezen per graad Celsius. In de zomer kunnen zonnepanelen warmer dan 60 graden worden en tot 20% vermogen verliezen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er temperatuurverschillen ontstaan. De warmste panelen remmen de rest af.

Oorzaak 3: Degradatie
Het vermogen dat zonnepanelen geven loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de verschillen groter.

Oorzaak 4: Vermogenstolerantie
Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie voor het vermogen. Als u een zonnepaneel van 250 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 250 Wp tot 255 Wp. Vanaf de fabriek is er al ongeveer 3% verschil tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen.

Oorzaak 5: Weersverandering
Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven.

Met SolarEdge geen tuinslangeffect
Doordat Solar Edge met een optimizer per zonnepaneel werkt heeft u geen last van het tuinslangeffect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag, dankzij het toepassen van een optimizer per zonnepaneel.

Tel de zon: 14,62% meer opbrengst met SolarEdge op een schaduwvrij dak
De Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom deden onlangs onderzoek naar de kwaliteit en opbrengst van zonnepanelen. De uitkomsten van het onderzoek werden 24 mei 2014 bekend gemaakt in Kassa. Bekijk de uitzending hier 

Deel dit bericht...

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Call Now Button