fbpx

Verschillen in warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Wij leggen hieronder de verschillen in warmtepompen uit. Het gaat er met warmtepompen om dat er warm water gecreëerd wordt. Hierbij heeft de warmtepomp stroom nodig en geen gas. Om het huis te kunnen verwarmen zonder gas, is een warmtepomp vaak de oplossing.

Grondwarmtepomp

De grond warmtepomp haalt zijn energie uit de grond, daarvoor moet wel eerst een put geslagen worden met buizen die 80 tot 200 meter diep gaan!
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de grond.
+ Zeer hoog rendement.

Nadelen:
– Als meerdere mensen in uw buurt hetzelfde idee hebben dan werkt dit systeem niet meer goed, omdat de buizen dan in dezelfde bron gaan zitten.
– Het is bijzonder kostbaar om deze bron ‘te slaan’.

De lucht/ lucht warmtepomp

Deze haalt zijn warmte uit de lucht, net als een airco systeem. Hij is in staat om deze warmte van buiten (met een lage temperatuur) te bundelen waardoor de temperatuur hoger wordt en de ruimte in geblazen kan worden. Wat betreft de verschillen in warmtepompen, voorziet deze in warme lucht en niet in warm water. Dit is voor in een huis-situatie minder praktisch.
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de lucht.
+ Voordelige manier om ruimtes te verwarmen en is ’s zomers vaak te gebruiken als airco, en dus om te koelen.
+ Uw buren kunnen gerust ook deze warmtepomp gebruiken zonder dat u elkaar hindert.

Nadeel:
– Verwarmt geen water en kan dus geen warm water leveren om bijvoorbeeld te douchen. En is daarmee minder geschikt voor woningen. Deze warmtepomp wordt vaak gebruikt voor winkels en kantoorpanden, waar water uit de kraan vaak met een elektrische boiler wordt verwarmt.

De lucht/ water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt net als de lucht/ lucht warmtepomp zijn warmte uit de lucht. Hij blaast echter geen warme lucht de ruimte in, maar stopt deze energie in het verwarmen van water. Met dit water kunt u uw radiatoren of vloerverwarming verwarmen en dus uw woning verwarmen. Daarnaast is deze warmtepomp ideaal voor warm water voor bijvoorbeeld douche water.
Voordelen:
+ “Gratis” warmte uit de lucht.
+ Zeer efficiënt om uw woning te voorzien van warm water.
+ Zeer efficiënt om uw woning te verwarmen.
+ Uw buren kunnen gerust ook deze warmtepomp gebruiken zonder dat u elkaar hindert.

Nadeel:
– Het hoge rendement wordt behaald met relatief “lage temperaturen” voor uw radiatoren. In sommige gevallen zult u uw “ouderwetse radiatoren” moeten vervangen door zogenaamde convectoren om het gewenste rendement te halen.

Werking van de warmtepomp

Het is gaat vaak over de verschillen in warmtepompen, toch hebben alle warmtepompen veel gemeenschappelijk. Daarom leggen wij graag wat natuurkundige principes uit;
– Onder lage druk heeft een vloeistof een laag kookpunt, onder hoge druk heeft dit een hoog kookpunt. Een snelkookpan maakt gebruik van dit principe; doordat de deksel de pan volledig afsluit, wordt de druk in de pan hoger, waardoor het kookpunt van water hoger wordt en uw aardappels dus sneller gaar zijn.
– Om een vloeistof te laten ‘koken’ (= te laten verdampen) is warmte-energie nodig (dus warmte), om het vervolgens weer te laten condenseren wordt deze warmte-energie weer afgegeven.

Een warmtepomp werkt met een ‘koudemiddel’ die warmte opneemt door het te laten ‘verdampen’, dus onder lage druk. Dit gebeurt in de buiten-unit, hier neemt het koude middel warmte op. Vervolgens wordt dit koudemiddel naar binnen gepompt (er wordt dus warmte rond gepompt, vandaar de naam ‘warmtepomp’), eenmaal binnen aangekomen wordt dit koudemiddel weer onder druk gezet waardoor het condenseert en de warmte-energie moet afgeven. Als je deze handeling in vat met water laat plaatsvinden wordt de warmte dus afgegeven aan het water en voila; u heeft warm water!

Warmtepomp en koude nachten

Warmtepompen werken nog goed bij -25 graden! Wij krijgen vaker de vraag hoe dit kan. Om hierop antwoord te kunnen geven moet ik er weer een natuurkundig principe bij halen.

Het absolute nulpunt -273 graden Celsius is, dit wordt ook wel 0 Kelvin genoemd. Warmte is een vorm van energie, wanneer dat absolute nulpunt is bereikt is er helemaal géén energie meer in de lucht.

Nu is het zo dat -25 graden voor ons bijzonder koud is, maar als u dit nu eens vergelijkt met het absolute nulpunt? Van -273 graden naar -25 graden, zit er nog voor bijna 250 graden warmte in de lucht! Met andere woorden; dit apparaat kan met gemak nog warmte uit de lucht halen. Ook al vriest het flink en gaan we met z’n allen het ijs op voor een volgende elf-steden-tocht… uw woning blijft warm en u kunt zich na het schaatsen opwarmen.

Deel dit bericht...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Call Now Button