fbpx

Zonnepanelen op golfplaten

Het plaatsen van zonnepanelen op golfplaten is nogal een uitdaging. Zonnepanelen dienen ergens aan opgehangen en/of vastgemaakt te worden. Golfplaten bieden vaak niet de mogelijkheid om overal te kunnen schroeven. Hierdoor zouden er gaten ontstaan tussen de zonnepanelen. Daarnaast is het rekening houden dat de golfplaten mooi blijven. Met dakpannen sneuvelt er nog wel eens een, dan mag niet gebeuren met golfplaten. Hieronder een installatie waar Prefatix waarbij wij zonnepanelen op golfplaten mochten installeren.

  • Ligging: Zuid
  • Dakhelling: 45 graden
  • Aantal panelen: 52
  • Merk paneel: AEG
  • Omvormer: SolarEdge met power optimizers
  • Wattpiek per paneel: 300W
  • Soort dak: golfplaten

In Lutjegast mochten wij het dak van de zorgboerderij vol leggen met zonnepanelen. Met een dak van golfplaten is dat vrij lastig. Het ‘vol leggen’ is zo lastig omdat er bij dit soort dat niet overal overal plek is om te schroeven. Zo zouden er ruimtes tussen de rijen panelen ontstaan. Prefatix heeft hier toch dankzij het Schletter systeem een oplossing voor. Op de foto’s ziet u ook wat er eigenlijk allemaal speelt onder de installatie. De zonnepanelen moeten weer en wind kunnen doorstaan, waardoor Prefatix graag voor materialen kiest waarvan wij zeker weten dat de zonnepanelen goed vast zitten.

Deze prachtige locatie op het zuiden biedt genoeg zonlicht om veel vermogen op te leveren. Dankzij de omvormer van SolarEdge met power optimizers heeft het systeem er niet zomaar last van schaduw van de bomen.

Schletter systeem

Normaal gesproken zou er op een golfplaten dak niet zoveel zonnepanelen kwijt kunnen in portrait opstelling. Dankzij het Schletter systeem met kliktop kruizen is dit wel mogelijk. Het team heeft eerst alle profielen verticaal gelegd. Deze verticale profielen kunnen gelegd worden op de plekken waar er wel geschroefd kan worden in de golfplaten. Daarna worden de draagprofielen horizontaal over de reeds aanwezige profielen vastgezet. Op deze wijze is konden wij toch 52 panelen op het dak plaatsen. In 2 dagen was de klus in Lutjegast af.

Lees meer over montage en installatie van zonnepanelen. 

Deel dit bericht...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
Call Now Button